Wat doet Mamas for Africa?

Mamas for Africa geeft medische en psychologische hulp. Ook organiseren we campagnes om het bewustzijn rond seksueel geweld en genderongelijkheid te vergroten.

Eerstelijnszorg

Eerstelijnszorg voor de meest kwetsbaren

Mamas for Africa geeft medische zorg aan slachtoffers van seksueel geweld. En aan vrouwen die lijden aan ernstige gynaecologische kwalen zoals baarmoederverzakking en fistel. Indien nodig zorgen we voor een opname in het ziekenhuis.

Mamas for Africa biedt ook psychologische zorg. Broodnodig: trauma's moeten helen. Bovendien worden vrouwen vaak verstoten uit hun gemeenschap. Wij zijn dan hun enige hoop, zeker in afgelegen dorpen.

In afgelegen gebieden staan we paraat. Slachtoffers van seksueel geweld en genderongelijkheid kunnen terecht in één van onze 11 bemande onthaalpunten verspreid over de provincie Zuid-Kivu. Onze verpleegsters, psychologen en psycho-sociale assistenten trekken ernaartoe om die vrouwen te verzorgen die geen toegang tot een ziekenhuis hebben. 

IMG_2416

Bewustmaking

Bewustmaking van een hele gemeenschap

Mamas for Africa doorbreekt taboes, maakt dingen bespreekbaar, informeert en sensibiliseert. De hele gemeenschap - vrouwen én mannen - wordt betrokken in onze bewustmakingsacties.

In parochiecentra, op dorpspleinen, in scholen en via de radio praten we over gelijke rechten, seksueel geweld, verstoting en masculinité positive. Dit doet Mamas for Africa in samenspraak met het lokale netwerk.

Zo worden vrouwen mondiger. Zo laten we vrouwen vooruit gaan. Zo laten we een hele gemeenschap vooruit gaan. 

IMG_5802

Mamas for Africa werkt in Oost-Congo

Mamas for Africa is thuis in het Maison de la Femme in Bukavu. Vandaar vertrekken onze multidisciplinaire teams wekelijks van dorp tot dorp in Zuid-Kivu. Daar bieden we medische en psychologische zorg.

Group 733-1
2
kaart

Onze mensen

Een geolied team

Het kernteam van Mamas for Africa telt 20 collega's in Congo. Elke dag geven zij het beste van zichzelf om het lot van vele kwetsbare meisjes en vrouwen in Zuid-Kivu te verbeteren. 

Zuid-Kivu is ongeveer dubbel zo groot als België en telt zowat vijf miljoen inwoners, versnipperd over honderden dorpjes.

Omdat ons kernteam niet overal tegelijk kan zijn, bouwde Mamas for Africa een netwerk van lokale onthaalpunten uit. De sterkhouders van deze onthaalpunten zijn onze 30 lokale medewerkers.

Deze mannen en vrouwen zijn onze antennes in de uithoeken. Zij kennen hun dorp als hun broekzak en schieten vrouwen in rampspoed meteen te hulp. Tegelijk zijn het vertrouwensfiguren voor vrouwen en meisjes met vragen.

Het kernteam en de lokale medewerkers vormen een geoliede machine.

IMG_5704

Waar gaat het geld naartoe?

Een beknopt overzicht van onze uitgaven in Congo.
Wil jij gedetailleerde cijfers? Raadpleeg dan ons jaarverslag hieronder. 

Medische zorgen

29,90%

Psychologische hulp

16,92%

Bewustmaking & preventie

23,77%

Economische re-integratie

5,22%

Opleidingen

1,30%

Terreinwagens & verplaatsingen

9,30%

Gebouw

5,70%

Andere

7,89%

grafiek

Onze jaarverslagen

Lees in ons jaarverslag wat we samen - dankzij jouw steun - realiseren:

Op het terrein

Bora Tito, boegbeeld van Mamas for Africa in Kalehe

Bora bemant ons onthaalpunt in Kalehe aan de westelijke oever van het Kivu-meer. Als lokale medewerker biedt ze een luisterend oor en slaat ze alarm bij problemen. Zij geeft ons oren en ogen in het afgelegen gebied.

Bora komt regelmatig naar Bukavu om trainingen te volgen. Ze ontmoet er collega’s uit de andere dorpen. Hun honger naar kennis bewijst hun engagement, ondanks de vaak moeilijke omstandigheden.

Zorgen voor de meest kwetsbare vrouwen is onze corebusiness. Maar zorgen voor onze zorgers: dat vinden we ook superbelangrijk Want zonder onze zorgers zouden we onze doelgroep immers nooit bereiken. Bravo voor hun moed!

MFA 25 01 2024-49

Duurzame partnerschappen

Nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Dokter Denis Mukwege is één van onze belangrijkste partners. Hij is gynaecoloog en een expert op het vlak van seksueel geweld in conflictgebieden. In Bukavu runt hij het Panzi ziekenhuis, waar onze vrouwen gratis medische verzorging krijgen.

Maar niet alle getroffen vrouwen kunnen er terecht want ze zijn te talrijk. Daarom werken we samen met twee andere partnerziekenhuizen. Hier moeten we wel betalen. Dat doen we dankzij onze donateurs.

Denis mkwege
IMG_0841
IMG_1684
IMG_9865
IMG_2416-1
car
IMG_0958
IMG_5802
IMG_2470
IMG_1736

Doe jij mee?

Doe zoals de ruim 4.000 andere donateurs in 2023 en maak mee een verschil: