Staakt-het-vuren in Oost-Congo

Er is een wapenstilstand overeengekomen in Oost-Congo. Dit zou ingaan vanaf 4 augustus. Er is nog veel onduidelijkheid, maar er is voor het eerst sinds lang ook hoop.

IMG_9792

Is het einde van het conflict eindelijk nabij?

4 augustus zullen de wapens zwijgen in Oost-Congo. Dat is wat Congo en Rwanda overeengekomen zijn in een akkoord na bemiddeling door Angola.
 
Er is nog veel onduidelijkheid. Het valt af te wachten hoe de overheden en rebellengroepen reageren. De lokale bevolking reageert afwachtend. Maar is het einde van het conflict misschien eindelijk in zicht?
 
Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib op X:
"Deze stap is essentieel om het lijden van de bevolking te verlichten en een oplossing te vinden voor het conflict in Oost-Congo"
 
(lees verder onder de foto)
 
IMG_0009
 
Anke Dumez, directeur Mamas for Africa:
"Er is nog veel onduidelijkheid, maar er is voor het eerst sinds lang ook hoop. Hoop voor de Congolese vrouwen om zich opnieuw veilig te voelen. Om de dagelijkse angst verkracht te worden, van zich af te schudden. Om te bouwen aan een samenleving zonder seksueel geweld, waarin hun dochters onbezorgd kunnen opgroeien."
Het conflict in Oost-Congo is een langdurig conflict, dat eind 2021 - alweer - escaleerde.

De door Rwanda gesteunde militie M23, samen met heel wat andere rebellengroepen, heeft als doel de grondstofrijke gronden in de regio in handen te krijgen. Het gaat over goud, tantalium, tin, tungsten (wolfraam) en andere kostbare mineralen.

Het geweld heeft een verwoestende impact op de Congolese bevolking. Verkrachtingen en moord vormen een constante dreiging.
 
Seksueel geweld wordt ingezet als oorlogswapen om volledige gemeenschappen te destabiliseren, en op deze manier controle te verwerven over gebieden. De gedachte nestelt zich in de hoofden van vele burgers dat verkrachting normaal is. Het hoort erbij ... Zelfs nadat er vrede komt, zal er nog veel werk aan de winkel zijn om dit proces om te keren.
Dankzij jouw steun aan Mamas for Africa bouw jij mee aan meer gelijkheid, veiligheid en vrede. Jij bouwt mee aan de heropbouw. Hoe? Lees hier verder

Help mee