Onze psychologen redden levens

De onmenselijke strijd in Oost-Congo heeft een immense impact op de mentale gezondheid van meisjes en vrouwen.

IMG_2416

Mamas for Africa biedt langdurige begeleiding

Het conflict in Oost-Congo raast onverminderd door. Meisjes en vrouwen blijven massaal ten prooi vallen aan verkrachtingen en andere vormen van geweld. Er is een grote nood aan medische zorg, maar ook psychologische begeleiding maakt een wereld van verschil. Daarom zet Mamas for Africa er zo hard op in.
 
We mogen immers niet vergeten dat de onmenselijke strijd in de regio een immense impact heeft op de mentale gezondheid van meisjes en vrouwen.
 
IMG_1619
 
Dat bewijst ook het verhaal van de jonge Christelle:
 
“Enkele dagen na mijn bevalling gebeurde er iets dat me de zin van het leven ontnam”, vertelt ze. “Ik lag te rusten in de schaduw van de boom naast mijn huis. Binnen sliep mijn melkdronken baby. Ik was dankbaar voor de rust, toen er plots een jeep stopte. Drie militairen stapten uit. Ze duwden me naar binnen en verkrachtten me, een na een. Daarna klopten ze elkaar lachend op de schouder en vertrokken.”
 
“Ik was zwaar depressief en wilde er een einde aan maken. Gelukkig bracht mijn man me naar Mamas for Africa. Daar ontmoette ik Eulalie Amani. Zij is psychologe en heeft mijn leven gered. Dankzij haar begeleiding geraak ik er stilaan weer bovenop.”
 
Eulalie werkt al jaren voor Mamas for Africa. Ze biedt langdurige begeleiding, zolang als de vrouw of het meisje het nodig heeft. Haar empathie en kennis van de verschillende culturen zijn haar grote sterkte.
 
Eulalie 2
 
“Ik vertrouw Eulalie volledig”, zegt Christelle. “Ze kent en respecteert onze rituelen. Als ik door de grote afstand niet bij MFA geraak, komt ze naar mijn huis. Ze heeft me in contact gebracht met lotgenoten. Samen leren we over vrouwenrechten. Ik sta nu sterker in mijn schoenen en zal er alles aan doen opdat mijn dochtertje later niet hetzelfde overkomt.”
 
Naast opvolging in het ziekenhuis of thuis doet Eulalie ook aan sensibilisering via de praatgroepen. Dat is broodnodig, want na seksueel geweld vallen vrouwen vaak in een bodemloze put van verdriet. Velen worden koudweg uit hun gemeenschap buitengesloten. Net daarom is seksueel geweld zo’n doeltreffend oorlogswapen. Het raakt dorpen recht in hun hart. Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen een plek hebben waar ze steun krijgen en hun verhaal kunnen doen. Zeker in afgelegen gebieden dreigt anders het isolement.

Dankzij jouw hulp

krijgen meisjes zoals Christelle opnieuw de mentale veerkracht om de draad van hun leven op te nemen! Samen zetten we in op professionele en langdurige psychologische hulp!

Steun Christelle met een gift!

Je krijgt een fiscaal attest bij een gift vanaf 40 euro

Je ontvangt 45% belastingvoordeel