Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar werkt Mamas for Africa?

Mamas for Africa werkt in Oost-Congo, meer specifiek in de provincie Zuid-Kivu. Daar vind je ons Maison de la Femme in Bukavu en baten we elf onthaalcentra uit op het platteland.

Wat doet Mamas for Africa?

Mamas for Africa helpt de meest kwetsbare meisjes en vrouwen in Oost-Congo. Dikwijls zijn ze slachtoffer van seksueel of fysiek geweld. Veel vrouwen lijden ook aan complexe gynaecologische aandoeningen zoals prolaps en fistel. In de regio is medische en andere hulp schaars. Daarom springt Mamas for Africa in de bres.

 • We geven medische zorgen.
 • We bieden psychologische steun.
 • We sensibiliseren en bemiddelen.
 • We versterken vrouwengroepen.
 • We wijzen vrouwen op hun rechten, en verdedigen die bij overheden en instanties.
 • We organiseren opleiding en vorming.
 • We laten vrouwen vooruitgaan!

Hoe is Mamas for Africa ontstaan?

Mamas for Africa is opgericht in 1999. Van een organisatie die tijdens de beginjaren kleinschalige initiatieven van lokale vrouwengroepen ondersteunde, groeide Mamas for Africa uit tot een organisatie die slachtoffers van verkrachting helpt.

Hoe kan ik Mamas for Africa steunen?

Via een gift help je om onze werking in Oost-Congo te realiseren. Daarmee geef je vrouwen en meisje hoop op een betere toekomst.

Met een domiciliëring of permanente opdracht kunnen we activiteiten op langere termijn inplannen. Want omdat zoveel vrouwen en meisjes slachtoffer zijn – volgens bepaalde bronnen is Oost-Congo de regio met het meeste seksueel geweld tegen vrouwen, waar ook ter wereld – blijven de noden er erg hoog.

U kunt Mamas for Africa ook helpen als vrijwilliger, of door een inzamelactie op touw te zetten, een lezing te organiseren ... Klik hier om te weten op welke verschillende manieren u kunt helpen.

Hoe regel ik een maandelijkse gift aan Mamas for Africa?

 

 • Met een domiciliëring. Je kan dit via deze link regelen. Of via dit formulier.
 • Met een permanente opdracht. Dat kunt u doen via de website van uw bank; ofwel de nodige documenten ophalen in uw bankkantoor.
  Gebruik voor uw permanente opdracht het rekeningnummer BE21 7330 4774 0703.

 

Wat gebeurt er met mijn gift aan Mamas for Africa?

Met jouw gift financiert Mamas for Africa haar werking in Oost-Congo. In al onze acties staat de vrouw centraal. Vrouwen weerbaar maken zodat ze zelf opkomen voor hun rechten is de kern van ons werk. Dit doen we altijd met respect voor de heersende culturele normen en gewoonten. Hier leest u meer over wat we doen.

In ons jaarverslag leggen we uit hoe we onze giften het afgelopen jaar besteed hebben, wat we gerealiseerd hebben, en geven we details over onze activiteiten. Lees hier ons jaarverslag.

Krijg ik voor mijn gift een fiscaal attest?

Voor een gift vanaf 40 euro op jaarbasis krijg je een fiscaal attest. Daardoor verdien je 45% van uw steun terug via je belastingaangifte. Het attest krijg je automatisch toegestuurd aan het begin van het volgende jaar.

Hoe worden onze Congolese collega’s vergoed?

In Uvira en Bukavu staan er samen 21 collega’s op de payroll van MfA.

In vergelijking met andere (en grotere) NGO’s zit MfA in de redelijke middelmoot qua verloning.

Onze Congolese collega’s krijgen tevens een 13de maand, ’s middags wordt een maaltijd verschaft en MfA betaald de belastingen en de bijdrage voor de sociale zekerheid.

De collega’s kunnen ook kleine leningen afsluiten bij de bank: dat is te danken aan het feit dat MFA de storting van de lonen op correcte en regelmatige wijze uitvoert.

Dat er amper personeelsverloop is, mag gezien worden als een teken dat MFA een goede werkgever is.

Werkreizen naar Congo: wat doen we en wie betaalt wat?

Een paar keer per jaar wordt er vanuit België een werkreis georganiseerd naar Oost-Congo: dat is nodig om de vinger aan de pols te kunnen houden en wordt ook erg gewaardeerd door de Congolese collega’s.

Ter bespreking staan op het programma: problemen (werkomstandigheden, personeel,…), bijwerken opdracht, heroriëntering strategie, contacten met lokale partners, bespreking van het budget en begroting,…

Kosten voor het vliegtuig, lokaal transport en lokaal logement worden door MFA betaald voor de directeur. De voorzitster betaalt evenwel zelf lokale kosten, zoals het logement.

Daardoor trachten we deze noodzakelijke werkreizen toch zo weinig mogelijk op het budget te laten doorwegen zodat we onze middelen optimaal kunnen inzetten voor het werk ter plaatse.

Waar vind ik Mamas for Africa?

Ons kantoor:

Nieuwstraat 26 B

3150 Wespelaar

Tel: 016/20 63 43

e-mail: info@mamasforafrica.be

Wat is het ondernemingsnummer van Mamas for Africa?

0471 032 691