Maak kennis met Tracy Bibo Tansia, onze nieuwe Chef de mission in Congo

Voor veel kinderen en jongeren was het gisteren de eerste schooldag. Tracy Bibo Tansia (°1990) gaat al enige tijd niet meer naar school maar toch was het ook voor haar een spannende dag. Het was namelijk haar eerste werkdag bij Mamas for Africa.

Tracy startte als onze nieuwe Chef de mission in het Maison de la Femme in Bukavu. In onze beide Maisons de la Femme bieden we opvang, bescherming en verzorging aan slachtoffers van seksueel geweld en aan vrouwen met gynaecologische problemen. Tracy zal er instaan voor een team van psychologen, psychosociale assistenten en technisch personeel.

MfA: Waarom kies je voor Mamas for Africa?

Tracy: "De expertise die Mamas for Africa heeft uitgebouwd in samenwerking met de lokale Congolese bevolking is uniek. De kwaliteit van onze dienstverlening vind ik buitengewoon. Elke vrouw wordt namelijk op verschillende niveaus ondersteund (medisch, psychologisch, microkrediet, ...). Dit is tegelijk super belangrijk én efficiënt.

Daarnaast werkt Mamas for Africa intens samen met de mannen in de omgeving van slachtoffers van seksueel geweld. Ik geloof dat je dit gruwelijke geweld inderdaad enkel en alleen kan bestrijden als je deze mannen betrekt en sensibiliseert."

MfA: Wat verwacht je van je werk in Congo?

Tracy: "Ik heb altijd al in Congo willen werken (Tracy werd geboren in België als kind van Congolese ouders, n.v.d.r.) dus voor mij is het een droom die uitkomt. Werken in Bukavu zal voor mij veel uitdagingen en leermomenten inhouden. Maar samen met het Congolees team van onze Maisons de la Femme wil ik dit belangrijke werk van Mamas for Africa met alle zorg verder zetten. 

Weet je, sinds lang is mijn ambitie een stem te geven aan mensen die het moeilijk hebben of die onterecht behandeld worden. Daarom wil ik een stem geven aan de vrouwen die worden ondersteund door Mamas for Africa. Die vrouwen zullen altijd mijn prioriteit zijn."

MfA: Vertel eens waar je voorheen zoal mee bezig was.

Tracy: "Ik heb een master internationale politiek gestudeerd aan de universiteit van Gent en ben jaren actief geweest in de politiek. Ik heb tevens een aantal stukken geschreven in de media over ongelijkheid, racisme en discriminatie. Recent was ik te zien in de bekende Canvas reeks Kinderen van de kolonie."

MfA: We zijn bijzonder blij je te mogen verwelkomen, Tracy. En wensen je alle succes bij Mamas for Africa !