Sofia is overlever

“Aanvankelijk dacht ik dat mijn leven voorbij was. Ik was ontredderd, een psychologisch wrak. Maar met Mamas for Africa kon ik overeind krabbelen. De mensen van Mamas for Africa hielpen me eerst om mijn trauma te overwinnen. En daarna om weer aan het werk te gaan.

Ik verkocht op de markt sambaza – dat zijn kleine visjes die gevangen worden in het Kivumeer. Na mijn verkrachting ging mijn handeltje helemaal ter ziele. Ik had te lang getreurd en mijn klanten bleven een na een weg.

Mamas for Africa hielp me opnieuw te starten. Met een klein krediet. Daardoor kan ik mijn kinderen te eten geven en naar school laten gaan.”

 

Mamas for Africa wil de meisjes en vrouwen in Oost-Congo nog beter helpen!

Natuurlijk blijven we vrouwen en meisjes die seksueel mishandeld werden, opvangen, verzorgen en psychologisch ondersteunen. Daar begint ons werk namelijk.

Maar daar houdt het niét op. Zoals Sofia hierboven getuigt.

We helpen vrouwen zich staande te houden in de samenleving. Hun plaats op te eisen. Bijvoorbeeld door kleine bedragen toe te kennen. Voor een handeltje, een opleiding, een weg uit de uitzichtloosheid en hulpeloosheid.

Want uiteraard is het onmogelijk voor Sofie en andere overlevers om in Oost-Congo een lening te ontvangen van de bank of andere instanties. Of worden ze opgezadeld met onmogelijke intresten. Dikwijls zitten overlevers financieel aan de grond na wat hun is aangedaan. En dat is onrechtvaardig!

Uiteraard kost dat wat. Maar uiteindelijk levert het nog meer op. Zo heeft Sofia dankzij 50 euro van Mamas for Africa haar marktkraampje opnieuw kunnen opzetten. En intussen is ze niet langer afhankelijk van goedbedoelde noodhulp.

Zou het geen enorm verschil maken, als we op die manier steeds meer moedige Oost-Congolese vrouwen vooruit laten gaan in het leven?

 

HELP MEE