Patiëntenstop Panzi Ziekenhuis

Bij Mamas for Africa vinden we dat vrouwen recht hebben op goede gezondheidszorg.

Bijvoorbeeld bij gynaecologische problemen of complicaties na verkrachting bieden we zelf de eerste zorgen. Maar voor verder onderzoek en medische ingrepen werken we samen met het Panzi ziekenhuis van Nobelprijswinnaar Dr. Mukwege en met twee ziekenhuizen in Kasenga en Mukongola.

Dankzij onze goede band met Dr. Mukwege ontvangen onze patiënten in Panzi gratis medische zorgen. In Kasenga en Mukongola nemen wij de kosten voor onze rekening, dankzij de steun van onze talrijke donateurs.

Belangrijk: zonder de tussenkomst van Mamas for Africa zouden deze vrouwen geen toegang hebben tot deze noodzakelijke gezondheidszorg, door armoede en maatschappelijke uitsluiting.

Wegens het heropflakkerende coronavirus in Oost-Congo heeft het Panzi Ziekenhuis sinds eind augustus een patiëntenstop ingesteld. Onze wachtlijst van vrouwen die dringend medische zorgen nodig hebben, is echter aanzienlijk.

Degenen die de meest dringende chirurgische hulp nodig hebben, sturen we naar onze andere partnerziekenhuizen in Kasenga (nabij Uvira) en Mukongola (nabij Bukavu). Maar deze ziekenhuizen krijgen evenwel geen hulp van o.a. de EU zoals het Panzi-ziekenhuis. Daarom kost bij hen een ingreep al snel 400 euro.

In vergelijking met wat zoiets kost in België is dat een peulschil te noemen, maar voor de families in Oost-Congo is dat een waanzinnig bedrag. Daarom laat Mamas for Africa deze vrouwen niet in de kou staan en neemt hun ziekenhuisfactuur ten laste.

 

Daarom is alle hulp welkom: https://gift-don.mamasforafrica.be/b/mijn-donatie

Helpt u mee zodat deze vrouwen de noodzakelijke medische zorgen blijven ontvangen? Iets waar ze anders niet aan toekomen door armoede en maatschappelijke uitsluiting.

 

Geen schuld, wel schulden. Hoe eerlijk is dat? 

Stel dat u wordt verkracht. En stel dat u zodanig bent toegetakeld dat u een ingreep moet ondergaan om de fysieke schade te herstellen. (Over de psychische gevolgen zwijg ik nog even).

Stel dat u voor die ingreep moet betalen. Zonder dat uw ziekenfonds tussenbeide komt. Niet zomaar een klein bedragje, maar een fortuin (althans voor u). Vindt u dat eerlijk?

Schulden moeten maken voor iets waar u zelf geen schuld aan hebt, maar wél slachtoffer van bent. Dat is wat veel vrouwen in Oost-Congo vandaag meemaken. Dat is waarom Mamas for Africa alles inzet om deze vrouwen te helpen. Dat is waarom we op u rekenen.