Mamas for Africa werpt zich in de strijd tegen hepatitis B

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de helft van de wereldbevolking geen toegang tot essentiële gezondheidszorg, familieplanning en vaccinaties. Wel, laat dit nu net 3 van Mamas for Africa's essentiële taken zijn ...

Op gezondheidszorg en family planning zetten we al langer in. Maar sinds dit jaar verzorgen wij ook vaccinaties in Oost-Congo. Waarom?

Hepatitis B is een heuse bedreiging voor slachtoffers van verkrachting in Oost-Congo. Veel daders zijn namelijk besmet met het virus en dragen het zonder boe of bah over op elke vrouw en elk meisje aan wie ze zich vergrijpen.

Het overkwam dus ook Pauline. Gelukkig kreeg Pauline op tijd een hepatitis B-vaccin. Althans de eerste dosis.

Zoals u weet is na één dosis van het hepatitis B-vaccin de kous echter niet af. Een maand later volgt de tweede dosis, een half jaar later de derde. Voor veel vrouwen en meisjes die besmet zijn, is dat een gigantisch probleem.

Normaal moet Pauline voor elke dosis de reis naar het ziekenhuis maken. Dat vond ze niet te doen voor een vrouw van het platteland. Maar wat als ze niet komt opdagen voor haar tweede of derde dosis? Dan kan ze toch nog ziek worden. Hoe jammer zou dat zijn?!

De bezorgdheid van Pauline zette ons aan het denken. Waarom laten we die patiëntes een lange reis naar het ziekenhuis maken? Met soms lange wachttijden vooraleer ze aan de beurt zijn? Kunnen we dit niet anders én beter organiseren? Als het om gezondheid gaat, mag iedereen toch rekenen op een efficiënt en doortastend beleid?

En dus start Mamas for Africa nu met een eigen vaccinatieprogramma. We kopen zelf de vaccins aan, gaan ermee naar de slachtoffers zodat de vaccinatie binnen de twee maanden na de verkrachting plaatsvindt. Dat is nodig om werkzaam te zijn.

Wanneer slachtoffers eerst naar een ziekenhuis moeten komen om daar hun beurt af te wachten, gaat er kostbare tijd verloren. Dat willen we met dit programma vermijden.

Na de toediening van de eerste dosis volgen we bovendien alles zorgvuldig op, zodat de patiëntes ook de tweede en derde dosis toegediend krijgen.

En zo hoeft Pauline zich geen zorgen te maken. Net zoals alle andere slachtoffers van verkrachting nodigen we haar uit naar het onthaalpunt in haar buurt voor haar tweede en derde dosis. Dat maakt het voor haar een stuk makkelijker.

Het is een mooie illustratie van de manier waarop Mamas for Africa haar aanpak in Oost-Congo voortdurend verfijnt.

Dankzij uw solidariteit heeft Mamas for Africa vandaag de capaciteit en de competentie om deze nieuwe aanpak te overwegen. Nu nog de middelen.

Beste lezer, kunnen we op u rekenen om dit vaccinatieprogramma tot een goed einde te brengen? Doet u mee en bezorgt u ons daartoe de middelen?

Eén volledige vaccinatie kost ongeveer 35 euro per vrouw. Het doel is om dit jaar minstens 250 vrouwen in te enten.

Uiteraard is dit vaccinatieprogramma maar één van de vele acties die Mamas for Africa in Oost-Congo opzet. Daarom is elke gift, van welk bedrag ook, welkom. Voor een gift vanaf 40 euro krijgt u een fiscale korting van 45 %. Met 105 euro vaccineert u al meteen drie vrouwen, terwijl u 47,25 euro belastingvoordeel hebt. Dat is een prima deal, toch?

DOE EEN GIFT