Elisabeth. 2 jaar en ...

Beste lezer,

Kunt u het ook niet vatten? Hoe het toch komt dat zelfs heel jonge meisjes in Oost-Congo geen dag veilig zijn? En altijd weer opnieuw moeten vrezen voor seksueel geweld?

Nu ook weer. Nu is het slachtoffer een 2-jarige peuter. Tweejarig! Dat leest u goed.

“Zonder de snelle en alerte interventie van onze teams in Oost-Congo was Elisabeth er vandaag niet meer. Toen we haar vonden bloedde ze hevig uit haar kleine vagina en anus. Alles was er kapot gemaakt door de verkrachter, een 28-jarige man die al meermaals (en ongestraft) andere, oudere meisjes had aangerand. Drie van hen zijn nu zwanger.” schrijft Patrick Ndara Bakole, onze vertegenwoordiger in Bukavu.

Is dit niet meteen het antwoord op de vraag waarom uw steun aan Mamas for Africa nodig blíjft? Simpel en triest tegelijk: omdat het zonder uw steun voor de kleine Elisabeth nu amen en uit zou zijn.

Soms zeggen mensen “maar verkrachting gebeurt hier toch ook?” Klopt, maar niet op zo’n grote schaal, niet op zulke jonge meisjes en niet zo alomtegenwoordig in de samenleving, zoals in Oost-Congo.

Geweld op jonge meisjes in Oost-Congo. Het is een wapen in een gewelddadig conflict. Het is nog veel meer dan u zich zou kunnen voorstellen, veel gruwelijker dan dat. Door het conflict heerst er straffeloosheid. Dagelijkse kost, om het cru te zeggen. Het is puur brutaal geweld om het geweld.

Mamas for Africa is een van de weinige organisaties die in de bres springt voor de slachtoffers van seksueel geweld. We dringen ook het verst door in de afgelegen gebieden. We zijn (gelukkig) bekend bij veel vrouwen, zelfs waar je het niet verwacht. Dat komt ook omdat we zo hard inzetten op bewustmakingscampagnes via gemeenschapscentra, kerken, radio, …

Mogen wij ons werk dan zomaar opgeven? Moeten we dan niet blijven aandringen op uw steun? Is er een andere optie?

Vandaag is het de kleine Elisabeth die dringend medische zorgen nodig heeft. Om te overleven. Om straks een ‘normaal’ leven te leiden moet ze nu geopereerd worden. Anders kan zo nooit meer plassen, zwanger worden, opgroeien tot een meisje, een vrouw …

Dankzij uw steun helpen we haar. Er zijn vele honderden euro’s nodig om het verminkte lijfje van Elisabeth te herstellen. Daarna zal ze nog lang opgevolgd en verzorgd moeten worden. Het wordt een tijd- en geldrovende lijdensweg. Zonder uw hulp zou het kunnen mislukken.

Honderd-, neen duizendmaal dank voor uw steun.