Een diploma dankzij Mamas for Africa ...

Wat staat ze daar te glunderen, Alice! Net achttien geworden en met een heel andere toekomst voor zich, dan ze vijf, zes jaar geleden dacht.

Het begon toen Alice net de basisschool achter de rug had. Haar onderwijzeres vond haar een slimme, snelle leerling. Waarom zou ze het niet proberen in een secondaire school?

Haar ouders waren aanvankelijk tegen. Ze konden de handen van Alice goed gebruiken op het veld. Of om op haar broertje en zusjes te letten. Maar de onderwijzeres drong aan. En zo behaalde Alice vorig jaar haar ‘diplome d’êtat’. Maar wat dan?

Alice solliciteerde voor een baan in de administratie. Helaas, haar computerkennis was ontoereikend. Thuis heeft ze geen computer. Dus waar zou ze ermee leren werken?

Vorige maand mocht ik Alice haar diploma Computervaardigheden uitreiken. Daarmee is ze nu helemaal klaar voor een baan als secretaresse of administratief bediende. In Oost-Congo betekent dat heel wat. Het is een belangrijke hefboom om als vrouw vooruit te gaan.

Al enkele jaren biedt Mamas for Africa computeropleidingen aan. Dat lijkt een beetje haaks te staan op onze kernopdracht – namelijk de zorg voor slachtoffers van seksueel geweld. Maar we hebben daar toch onze redenen voor.

Met deze opleiding maken we mensen – en vooral vrouwen – weerbaarder en zelfredzamer. Ook dát is helpen!

Met deze opleiding tonen we bovendien dat ontwikkeling pas werkt, als de mensen zelf kansen krijgen om te ontwikkelen. Het is in feite al altijd het stokpaardje van Mamas for Africa. Door vrouwen te versterken, maak je een hele samenleving sterker.

Door vrouwen meer kansen op een goede baan te geven, geef je ook hun kinderen meer kansen. Dat alles leidt op termijn hopelijk naar een samenleving waar (seksueel) geweld niet meer getolereerd wordt.

De opleiding zelf is niet gratis. We vragen altijd een bijdrage van de cursiste. Maar die dekt uiteraard niet de reële kosten. De cursisten betalen een symbolisch bedrag. Veel eigen middelen hebben ze immers niet. Maar ze wíllen ook zelf iets bijdragen. Het sterkt hun motivatie én hun fierheid.

De huur van een lokaal, het drukken van een handboek, het huren of aankopen van pc’s … daarvoor hebben we middelen nodig. Die kunt u mee voorzien met een gift.

Met uw gift zorgt u ervoor dat vrouwen en meisjes in Oost-Congo sneller de weg vinden naar een betere baan. Dat ze kansen krijgen om zich te verbeteren, niet alleen financieel, maar ook als persoon. Dat maakt hen minder kwetsbaar en meer zeker. Met uw steun hiervoor helpt u vrouwen vooruitgaan.