Dina Tersago in de Zondag

Dina Tersago: “Mamas for Africa ondersteunt vrouwen in Oost-Congo. Die regio is zo ontwricht dat de vrouwen er elke dag in angst leven om misbruikt te worden. Dat is niet leven, maar overleven.”

De Zondag sprak met Dina Tersago

Naast tv-werk hou je je ook bezig met enkele goede doelen. Zo ben je het gezicht van Mamas for Africa. Wat doet die organisatie?

Mamas for Africa is een vzw die vrouwen in Oost-Congo ondersteunt. Die regio is wereldwijd één van de meest onveilige gebieden voor vrouwen. Ze krijgen er dagelijks te maken met seksueel geweld, verkrachtingen en verminkingen. Vaak worden ze nadien ook verstoten door hun familie en worden zo dus twee keer slachtoffer. Die regio is zo ontwricht dat vrouwen elke dag in angst leven om misbruikt te worden. Dat is niet leven, maar overleven voor die vrouwen. Mamas for Africa ijvert daar voor gelijkheid tussen man en vrouw, identificeert slachtoffers, biedt medische en psychologische hulp, zodat die vrouwen ooit weer kunnen terugkeren naar de maatschappij. Ik ben er zelf overigens nog niet geweest, maar het is wel de bedoeling om er zo snel mogelijk naar toe te gaan. Dat geeft me wel een dubbel gevoel: ik wil geen ramptoerist zijn, maar als gezicht van die vzw moet ik natuurlijk wel weten wat er zich daar allemaal afspeelt. Ik wil het ook zelf graag zien. Hoe die mensen daar het verschil proberen te maken. Ongetwijfeld zal dat een heftige reis worden, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen. Wat die vrouwen daar meemaken, dat is pas heftig.

BV’s worden vaak gevraagd om meter of peter te worden van een goed doel. Hoe sta jij daar tegenover?

Ik zie het als mijn taak om mij in te zetten voor enkele goede doelen. Als je via je bekendheid de mogelijkheid hebt om een bepaald goed doel onder de aandacht te brengen, dan moet je dat doen. Televisie en entertainment zijn leuk, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Lees het volledige interview hier.