Bericht uit Congo

Mamas for Africa’s voorzitter Kati Devos en directeur Jan Goossens zijn momenteel op werkbezoek in Oost-Congo. Het is een blij weerzien met onze collega's. Zij zijn het kloppend hart van Mamas for Africa. Maar het is ook opnieuw een confrontatie met de harde realiteit ...

Lees hier een verslag van Jan:

De ontmoeting met mijn Congolese collega’s na bijna twee jaar was hartverwarmend. Niet enkel omdat het fijn was hen terug te ontmoeten en wat bij te praten, maar ook om hen aan het werk te zien en naar hun verhalen over het werk te luisteren.

 

Kati Devos op de foto met enkele collega's in Bukavu.

 

Beklijvend werd het toen we op goed 3 uren rijden van Bukavu een groep vrouwen ontmoetten die naar de consultatie kwamen van onze psychologe Eulalie en verpleegkundige Nicole. Sommigen waren verkracht toen ze op het veld aan het werk waren, anderen waren verlaten door hun man. Verstoten … Gewoon omdat ze een baarmoederverzakking hadden. Een ziekte die lokaal erg veel voorkomt, maar die we helpen te bestrijden.

Eulalie nodigde me uit om erbij te komen zitten toen een verkrachte vrouw haar verhaal deed. Hoewel ik geen woord verstond van wat er gezegd werd, waren de expressies en de gebaren minstens even veelzeggend: tranen bij de vrouw, de zachte hand van Eulalie op haar schouder. De vrouw werd verkracht door drie gewapende mannen toen ze in het woud op zoek was naar voedsel voor haar negen kinderen. Gewond strompelde ze terug naar haar dorp. Maar haar man, die niet met de schaamte om kon, zette haar het huis uit. Wat een schrijnend verhaal. De vrouw was totaal kapot en ontredderd.

 

Eulalie in gesprek met het slachtoffer. Omwille van de privacy en uit respect voor de vrouw, is ze onherkenbaar gemaakt op deze foto.

 

Het zijn verhalen die onze collega’s dagelijks horen. Het werk van onze teams in Bukavu en Uvira is engelenwerk: met veel geduld en gerichte actie begeleiden ze vrouwen naar de nodige medische zorg of volgen ze hen op met doorgedreven psychologische ondersteuning.

Binnen vier dagen keer ik terug naar België met een valies vol indrukken en met een nog grotere overtuiging dat de aanwezigheid van Mamas for Africa in Oost-Congo voor vele vrouwen, gezinnen en gemeenschappen het verschil maakt. Het verschil tussen verstoting of aanvaarding, tussen ellende of genezing.

Ik ben fier op mijn collega’s, maar zij kunnen hun werk enkel doen dankzij uw steun. Daarom ben ik ook fier op u, omdat u gelooft in de zin en het nut van het waardevolle werk van onze collega’s in Oost-Congo.

“Asante sana” zeggen ze hier wat zoveel betekent als “Veel dank”.

Hartelijke groet uit Oost-Congo,

Jan Goossens,
directeur Mamas for Africa”