Vrouwen op weg naar de markt worden systematisch verkracht

Met 10 zijn ze, de vrouwen die gisteravond aankwamen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu. Eén dag eerder werden zij brutaal verkracht door een groep van 26 gewapende mannen in uniform. Zij kwamen van de wekelijkse markt in de streek van Walungu, zo'n 65 km van Bukavu. Op weg naar huis werden ze opgewacht, met geweld bedreigd, beroofd en vervolgens aangerand. Het werk van bendes die systematisch hun slag lijken te slaan.

"De laatste weken horen we meer en meer verhalen over systematische en geweldadige verkrachtingen in de streek van Walungu", zo vertelt onze medewerkster ter plaatse. "Het lijkt alsof er verschillende gewapende bendes circuleren in de streek. Die troepen kennen de wekelijkes marktdagen in de dorpen. De vrouwen komen in groten getale hier naar toe om hun waren te verkopen of in te slaan. Zij zijn weerloos. Zij komen van ver, langs bergachtige paden, beladen met hun koopwaar en zonder het gezelschap van hun mannen. De gewapende bendes zien hun kans schoon en slaan dan toe."

Drie dagen eerder werd er een groep van 6 verkrachte vrouwen uit dezelfde streek opgevangen in het Maison de la Femme. Enkele dagen daarvoor nog eens 15 vrouwen. Hun verhaal is altijd hetzelfde. "Om 4u. 's morgens werden we onderschept door een groep van 34 mannen in uniform toen we op weg waren naar de markt. Zij waren bewapend en spraken verschillende talen, ook talen die wij niet kenden. Eerst bedreigden ze ons en pakten al onze waren af. Dan pakten ze ons hardhandig aan en verkrachtten ze ons in groep.", aldus één van de slachtoffers.

Onze medewerkers in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu vangen de vrouwen op. Van hieruit worden zij overgebracht naar het ziekenhuis van Panzi waar zij de nodige heelkundige ingrepen zullen ondergaan.