"Congo is als een juwelenkistje onder de blote hemel"

Zondagnamiddag ging onze eerste voorstelling van "Le bruit des os qui craquent" door. Een sterk toneelstuk, dat kan je wel stellen. Twee meisjes kindsoldaten ontsnappen uit de handen van een rebellenleger. Op hun vlucht leven ze ondergedoken. In een permanente angst. Wie kunnen ze vertrouwen en wie niet? Het is een aangrijpend stuk, maar de harde realiteit in Oost-Congo. Het publiek was dan ook onder de indruk. Onder de gasten ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

In het debat dat daarop volgde, kreeg hij het woord om het standpunt en de acties van België in deze problematiek toe te lichten. Rond de tafel zaten verder Ex-ambassadeur Johan Swinnen (D.R. Congo, Rwanda en Burundi), RTBF-journalist Régis de Rath en Donatella Rostagno van EURAC. Peter Verlinden was moderator.

"La RDC est comme une bijouterie à ciel ouvert!"

"De situatie in Oost-Congo is niet enkel een probleem van Afrika. Wereldwijd worden in oorlogen en conflicten vrouwen verkracht en mishandeld. Door het ontbreken van een rechtsstaat en de voortdurende staat van rebellie in Oost-Congo, is er geen zekerheid, en vooral geen veiligheid. Mensen zijn overgeleverd aan de grillen van allerhande bendes, maar ook aan die van het Congolese staatsleger dat even genadeloos is. Het gevolg hiervan is een niet ophoudende vluchtelingenstroom. De grenzen worden niet gehandhaafd. De natuurlijke rijkdommen worden geplunderd. La RDC est comme une bijouterie à ciel ouvert!", aldus Minister Reynders.

"Als 'grote vriend' van Congo mag België de Congolezen niet in de steek laten", zo gaat hij verder. "Voor de heropbouw zijn er echter niet alleen NGO's nodig, maar ook soldaten. Er zijn nu gesprekken aan de gang om vanuit de Verenigde Naties een speciale gezant te sturen naar de regio. Die zou een politieke dialoog moeten aangaan met de buurlanden (Uganda, Rwanda, Burundi). Omdat zij mede aan de oorzaak liggen van het probleem, moeten zij ook deel uitmaken van de oplossing. De veiligheid moet hersteld worden en de rebellie gestopt. Misschien dat de MONUSCO die nu met 17 000 blauwhelmen ter plaatse zijn, een uitgebreider mandaat moeten krijgen."

"Misschien heeft de president geen belang bij een sterk leger!"

Ex-ambassadeur Johan Swinnen vraagt zich af waarom het leger in Congo niet wordt hervormd. "Misschien heeft de president geen belang bij een sterk leger. Dat zou zich mogelijk zelfs tegen hem kunnen keren. Sommige spelers hebben er baat bij dat de onstabiliteit voortduurt. Zo kunnen ze ongehinderd zaken doen zonder enige regelgeving."

"Maar België moet blijven geloven in haar rol in de regio. Misschien werken aan een opbouwplan zoals er in de tijd werd begonnen aan plan voor de heropbouw van België na de 2de WO, met name werken rond steenkool en staal. Voor Congo zou dat plan kunnen draaien rond water en gas. Er zou vrede kunnen komen door een economische samenwerking met de buurlanden, naar een model met Europa. De toekomst van Europa ligt in het ontwikkelen van Afrika."

Een gezellige receptie

De reacties van het publiek waren lovend. Ook de receptie met Afrikaanse hapjes en drankjes achteraf werd gesmaakt. Voor diegenen die het gemist hebben, is er nog altijd de kans om nu zondag te komen kijken en luisteren in het Théâtre de Poche om 14u.