Baarmoederverzakking en vrouwenrechten

Mamas for Africa ondersteunt ook vrouwen met complexe gynaecologische problemen zoals een prolaps. Ook hier liggen ongelijke rechten voor vrouwen aan de basis.

In Oost-Congo lopen vrouwen en meisjes grote risico’s op seksueel geweld. Maar veel vrouwen hebben nog andere zorgen en medische problemen. En ook die zijn het gevolg van de vrouwonvriendelijke toestand van het land.

Gilberte is 56, moeder van zeven kinderen. Haar man is al jaren uit haar leven
verdwenen. Ze bleef alleen achter om voor de kinderen te zorgen. En dat heeft ze ook
altijd gedaan. Tot ze er letterlijk bij neerviel.

Jaren achter elkaar bewerkte Gilberte haar stukje land. Met de oogst kon ze haar gezin
voeden en soms ook wat geld opzij leggen. Maar hard labeur eist zijn tol! Door haar vele
zwangerschappen en constante gezwoeg is de bekkenbodem van Gilberte totaal
verzwakt. Met als gevolg dat ze nu lijdt aan prolaps.

Prolaps is een vreselijk pijnlijke aandoening. In het ergste geval betekent het dat de baarmoeder van de vrouw helemaal is verzakt en buiten haar lichaam, tussen haar benen hangt. Zitten of stappen gaat zeer moeilijk. Elke beweging doet pijn.

Er zijn verschillende oorzaken. Vrouwen worden veel te snel na elkaar zwanger. Tijdens de bevalling krijgen ze niet de juiste zorgen. Een gescheurde vagina wordt vaak niet hersteld. Na de bevalling krijgen ze geen tijd om te rusten. Vrijwel meteen verrichten ze weer zware fysieke arbeid op het veld. Ook brutale verkrachtingen zijn soms de oorzaak.

De dieperliggende reden is nochtans de totale miskenning van vrouwenrechten en de
zwakke sociale positie van de vrouwen. Zo hebben ze al helemaal niets te zeggen in de
gezinsplanning en krijgen zij weinig toegang tot onderwijs. Als een vrouw dan aan prolaps lijdt, wordt zíj met de vinger gewezen. Net als vele andere aandoeningen wordt polaps beschouwd als een vorm van hekserij. Daardoor laten de vrouwen zich liever niet behandelen.

Met een ingreep kan een arts nochtans de baarmoeder en andere organen weer op hun plaats zetten en de bekkenbodem zodanig hechten dat de kans op een nieuwe verzakking beperkt blijft. Deze operatie is echter niet betaalbaar voor de vrouwen. Vrouwen als Gilberte kunnen daarom rekenen op de hulp Mamas for Africa rekenen. Mamas for Africa laat hen behandelen in het Panzi ziekenhuis.

Na de ingreep moet de vrouw voorzichtig zijn. De eerste maanden is vrijen niet veilig.
Daarom nodigt Mamas for Africa ook de echtgenoot uit voor enkele gesprekken. Als die zijn vrouw intussen niet verstoten heeft. Wat helaas, zoals bij Gilberte, al te vaak gebeurt.

Naast directe hulp zet Mamas for Africa bovendien volop in op sensibilisering. Vrouwen voorlichten is een belangrijke taak van onze psychosociale assistenten.