Vertegenwoordigster van Mamas for Africa in Oost-Congo wordt Vredesvrouw

Nicole Nuyts is al vele jaren de vertegenwoordigster van Mamas for Africa in Oost-Congo. Haar jarenlange inzet wordt vandaag bekroond met de eretitel "Vredesvrouw 2016". Die erkenning krijgt ze van Platform 1325, genoemd naar een VN-resolutie die ijvert voor mensen- en vrouwenrechten in de wereld.

Nicole Nuyts, vertegenwoordigster van Mamas for Africa in Oost-Congo, krijgt de eretitel van Vredesvrouw. Die erkenning wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandstalige Vrouwenraad en de Conseil des Femmes Francophones de la Belgique in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

"Een Vredesvrouw werkt vanuit een sterke innerlijke overtuiging aan duurzame vrede." Zo vat de Vrouwenraad samen welke vrouwen in aanmerking komen voor deze eretitel. Nicole Nuyts beantwoordt voor honderd procent aan de voorwaarde.

Al jaren is Nicole in Oost-Congo onze vertegenwoordigster, maar tegelijk ook de steun en toeverlaat voor onze partners. Samen met hen streeft ze naar duurzame vrede in de regio. Ze doet dit door op te komen voor vrouwenrechten. Ze tracht te verzoenen, spant zich in om vrouwen een meer vooraanstaande rol toe te bedelen in de samenleving en ageert scherp en gedreven tegen seksueel geweld. Op die manier brengt ze de boodschap van Mamas for Africa in praktijk: Laat vrouwen vooruitgaan.

Daarvoor zette ze zich in de regio ook in voor weeskinderen, kindsoldaten en het Congolese middenveld.

Op 15 december 2016 werd de eretitel aan Nicole uitgereikt in het parlement. Zelf was ze er niet bij, omdat haar werk niet toeliet om Congo te verlaten. Via deze weg feliciteren wij haar met deze bekroning en danken we Nicole voor het geweldige werk dat ze in Oost-Congo verricht.

“Mamas for Africa is bijzonder trots en verheugd met deze welverdiende erkenning voor Nicole. Deze officiële erkenning bevestigt wat wij bij Mamas for Africa al langer weten: dat Nicole een uitzonderlijke vrouw is”, aldus Kati Devos, voorzitster van Mamas for Africa. Nicole zelf reageerde eerst bijzonder verrast en voelt zich nu wat (onwennig) vereerd.

Meer info over de Vrouwenraad en de titel van Vredesvrouw vindt u op http://vrouwenkracht.net.