Minister Reynders krijgt het woord in debat over verkrachte vrouwen in Oost-Congo

Mamas for Africa ijvert al jaren voor respect en welzijn voor de verkrachte vrouwen in Oost-Congo. Naar aanleiding van het theaterstuk “Le bruit des os qui craquent" in het Brusselse Théâtre de Poche geven wij op zondag 3 februari het woord aan Minister van Buitenlandse Zaken Reynders om het standpunt en de acties van België in deze problematiek uit te leggen.

“Le bruit des os qui cracquent”

Op zondag 3 en 10 februari organiseert Mamas for Africa in het Théâtre de Poche in Brussel de theatervoorstelling “Le bruit des os qui craquent”, vrij vertaald “De schreeuw van een geschonden kind”. Hiermee zet ze het wrede lot van vrouwen en meisjes in Oost-Congo in de kijker. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek met sprekers uit de politiek, de media en de NGO Federatie. Rond de tafel zitten op zondag 3 februari Minister van Buitenlandse Zaken Reynders, Ex-ambassadeur Johan Swinnen (D.R. Congo, Rwanda en Burundi), RTBF-journalist Régis de Rath en Donatella Rostagno van EURAC. Hoe pakken onze politici deze kwesties aan?  En hoe helpen zij ons in deze strijd tegen dit onrecht?

Het theaterstuk wordt gebracht door een Congolees-Rwandees gezelschap. Het vertelt het verhaal van twee meisjes kindsoldaten die ontsnappen aan de greep van een rebellenleider. Parallel getuigt een verpleegster over hun lijdensweg voor een ‘commissie’, het publiek. Het is een hard stuk over het rekruteren van kinderen door gewapende bendes. Tot op vandaag een harde realiteit in Oost-Congo.

Voorzitster Hilde Mattelaer, die onlangs de eretitel kreeg van “Vredesvrouw 2012”, verbleef zelf al vele malen in de streek. Zij legt uit: “Wanneer op grote schaal  vrouwen en meisjes op een gruwelijke manier worden misbruikt en uitgebuit, kunnen wij onze ogen niet sluiten. Mamas for Africa wil dit onrecht in de ogen kijken en probeert het lot van deze vrouwen te verlichten”.

Na afloop is er een receptie met Afrikaanse hapjes en drankjes. De opbrengst van deze voorstelling gaat naar de Maisons de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu en Uvira.

Praktisch

Wat: Matineevoorstelling "Le bruit des os qui craquent", panelgesprek en receptie

Waar: Théâtre de Poche, Gymnasiumweg 1A, 1000   Brussel   (Ter Kamerenbos)

Wanneer: Zondag 3 en 10 februari om 14u.

Prijs van de tickets: € 12 voorstelling en panelgesprek, € 15 receptie met Afrikaanse hapjes en drankjes (facultatief)

Reservatie: Telefonisch 016/20 63 43 of via mail info@mamasforafrica.be.

Graag na aanmelding het bedrag overschrijven op het rekeningnummer BE37 4319 1684 0128 met vermelding “Theater 3 of 10 februari”.  Zodra wij de betaling hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestiging en liggen de kaarten klaar aan de kassa.