Op de planken met beklijvend theater

"Le bruit des os qui cracquent". Vrij vertaald “De schreeuw van een geschonden kind”.  Zo luidt de veelzeggende titel van het theaterstuk waarmee Mamas for Africa op zondag 3 en 10 februari 2013 in het Théâtre de Poche het wrede lot van meisjes en vrouwen in Oost-Congo aan de kaak stelt. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek over deze problematiek.

"Le Bruit des Os qui cracquent"

Het stuk wordt gebracht door een Congolees-Rwandees gezelschap.  Het vertelt het verhaal van twee meisjes kindsoldaten die ontsnappen aan de greep van een rebellenleider.  Parallel getuigt een verpleegster over hun lijdensweg voor een "commissie", het publiek.  Het is een hard stuk over het rekruteren van kinderen door gewapende bendes.  Tot op vandaag nog altijd een harde realiteit in Oost-Congo.

Voorzitster Hilde Mattelaer, die zopas de eretitel kreeg van "Vredesvrouw 2012", verbleef zelf al vele malen in de streek. Zij legt uit: “Wanneer op grote schaal  vrouwen en meisjes op een gruwelijke manier worden misbruikt en uitgebuit, kunnen wij onze ogen niet sluiten.  Mamas for Africa wil dit onrecht in de ogen kijken en probeert het lot van deze vrouwen te verlichten”.

Mamas for Africa gaat het debat aan!

Op 2 zondagen brengt het Brusselse Théâtre de Poche de voorstelling exclusief voor Mamas for Africa.  Na de vertoning organiseert Mamas for Africa een panelgesprek met sprekers uit de politiek, de media en de NGO Federatie.  Hierin discussieert Peter Verlinden met hen over achtergronden, problemen en oplossingen voor meisjes en vrouwen in Oost-Congo.  Hoe pakken onze politici deze kwesties aan?  En hoe helpen zij ons in deze strijd tegen dit onrecht?

Na afloop is er een receptie met Afrikaanse hapjes en drankjes.  De opbrengst van deze voorstelling en receptie gaat naar de Maisons de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu en Uvira.

Praktisch

Wat: Matineevoorstelling "Le bruit des os qui craquent", panelgesprek en receptie

Waar: Théâtre de Poche, Gymnasiumweg 1A, 1000   Brussel   (Ter Kamerenbos)

Wanneer: Zondag 3 en 10 februari om 14u.

Prijs van de tickets: € 12 voorstelling en panelgesprek, € 15 receptie met Afrikaanse hapjes en drankjes

Reservatie: Telefonisch 016/20 63 43 of via mail info@mamasforafrica.be.

Graag na aanmelding het bedrag overschrijven op het rekeningnummer BE37 4319 1684 0128 met vermelding “Theater 3 of 10 februari”.  Zodra wij de betaling hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestiging en liggen de kaarten klaar aan de kassa.