Dina Tersago en Mamas for Africa helpen vrouwen vooruitgaan

“Geweld tegen vrouwen in Oost-Congo is gruwelijk”

Als vrouw moet je af en toe een stapje achteruit zetten. Een stap op de carrièreladder, betekent dat vaak in West-Europa. Maar op andere plekken ter wereld is dat maar een akkefietje. In het door burgeroorlog geteisterde Oost-Congo bijvoorbeeld, leveren vrouwen enorm zware offers. “Verkrachting is er hét oorlogswapen van de rondtrekkende milities”, vertelt kersvers Mamas for Africa-ambassadrice Dina Tersago. “Vaak houden de slachtoffers blijvende fysieke letsels over aan de wreedheid van de aanvallen. Daarbovenop komt nog het risico op verstoting door hun echtgenoot. Het maakt de vrouwen in de streek van Bukavu en Uvira ontzettend kwetsbaar.” De maatschappelijke positie van de vrouw op het Congolese platteland is sowieso zwak: zwaar fysiek werk op het veld, gecombineerd met vele zwangerschappen kort na mekaar en een aan hun man sterk ondergeschikte rol. Ook binnen hun gemeenschap zijn meisjes en vrouwen vaak slachtoffer van geweld.

Dina Tersago en Mamas for Africa maakten een video

Dina Tersago wil samen met Mamas for Africa het leed van de vrouwen in Oost-Congo onder de aandacht brengen. Daarom maakte ze, naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen (VN) op zondag 25 november, een korte video voor Mamas for Africa. Samen met negen andere vrouwen wordt ze geconfronteerd met negatieve ervaringen die je als vrouw kan meemaken. Bij elke herkenbare ervaring, zet iedere deelneemster één stap achteruit. De vrouw die symbool staat voor de Oost-Congolese vrouw, eindigt helemaal achteraan, op grote afstand van Dina en de anderen.
 
Bekijk de video met Dina Tersago hier.

Solidariteit met vrouwen en meisjes in Oost-Congo

Mamas for Africa is een Belgische organisatie die al bijna twintig jaar lang vrouwen en meisjes in Oost-Congo steunt in hun strijd tegen seksueel geweld en vrouwonvriendelijke leefomstandigheden. Mamas for Africa maakt hen sterk en weerbaar. De organisatie werkt vanuit twee ‘Maisons de la Femme’ in Zuid-Kivu, eentje in Bukavu en eentje in Uvira. Jan Goossens, directeur van Mamas for Africa: “Noem het vrouwenhuizen. Vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel en gendergerelateerd geweld worden er tijdelijk opgevangen. Mamas for Africa geeft hen psychosociale begeleiding en verwijst hen voor behandeling door naar het Panzi-ziekenhuis van de intussen wereldberoemde arts Denis Mukwege.”

Dokter Mukwege kreeg recent de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn jarenlange inzet voor verkrachte vrouwen. Het leverde hem de weinig benijdenswaardige bijnaam ‘l’homme qui répare les femmes’ op.

Dina Tersago: “Als jonge moeder voel ik solidariteit met moeders overal ter wereld. Maar de vrouwen in Oost-Congo hebben echt hulp nodig. Ze zijn ontzettend moedig, maar ze komen er niet alleen.”

Enkele getuigenissen uit de ‘Maisons de la Femme’ van Mamas for Africa

Haast te gruwelijk voor woorden, maar jammer genoeg een realiteit waarmee Mamas for Africa telkens opnieuw wordt geconfronteerd.

*** Op een ochtend komen twee vrouwen toe aan het Maison de la Femme in Bukavu: een jonge vrouw van rond de twintig, die zeer moeilijk stapt, ondersteund door een oudere buurvrouw. De avond voordien, rond 21 uur, vielen vier gemaskerde en met messen gewapende mannen het huis binnen waar de jonge vrouw met haar man en drie kinderen (2, 4 en 6) woonde. De man wordt onmiddellijk gedood. De twee oudste kinderen, die door het tumult panikeren, worden niet veel later met een mes neergestoken en overlijden ter plaatse. Dan verkrachten de mannen de vrouw, één voor één. Ze vermoedt dat ze bij de derde man het bewustzijn verliest. Wanneer ze bijkomt, leeft enkel haar tweejarige nog. Die verstijfde door het gebeuren – waar hij wellicht zijn leven aan te danken heeft. De vrouw blijft twee dagen in het Maison de la Femme vooraleer zij naar het Panzi-ziekenhuis wordt gebracht voor verdere behandeling.

*** Vrijdag, kwart voor vijf lokale tijd. Een hoogzwangere vrouw arriveert bij het Maison de la Femme met haar twee kinderen: een jongen van drie en een meisje van vijf. Het meisje is ontzettend teruggetrokken. Snel blijkt waarom. De vrouw ontwaakte in het holst van de nacht door gestommel. Ze treft haar man aan bovenop hun dochtertje. Door het gegil van de moeder snellen de buren ter hulp: de vader wordt gearresteerd. Buren brengen de vrouw en haar verkrachte dochter naar het huis van Mamas for Africa. Mamas for Africazorgt ervoor dat het meisje een PEP-kit krijgt toegediend (een medicijnencocktail die besmetting tegen aids, hepatitis B en seksueel overdraagbare infecties en zwangerschap voorkomt). De moeder en dochter blijven twee dagen in het vrouwenhuis van Mamas for Africa en vertrekken dan naar haar familie in een stad verderop, waar de vrouw zal bevallen.

*** Mimi, 30 jaar, getrouwd en moeder van zes, woont naast haar broer en schoonzus. Op een nacht wordt ze in haar huis overvallen door gemaskerde en gewapende mannen. De overvallers brengen Mimi’s gezin en dat van haar broer samen in één kamer. Mimi’s man is afwezig. Haar broer wordt onmiddellijk gedood, zijn lichaam voor het oog van de vrouwen en kinderen in stukken gesneden. Beide vrouwen worden verkracht, nog steeds in bijzijn van de kinderen. Mimi wordt gedwongen nadien het bloed van haar vermoorde broer over het eten te verspreiden dat nog in een kookpot op het fornuis staat van het avondmaal, en ervan te eten. Mimi woont een tijdje in het Maison de la Femme in Uvira, vooraleer zij naar het Panzi-hospitaal kan voor een hersteloperatie, noodzakelijk na de wrede verkrachting. Ook daarna zal zij door de medewerkers van Mamas for Africa verder psychologisch worden begeleid om dit trauma te verwerken.

Wenst u meer info over de video of over Mamas for Africa? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, telefonisch op 016/20 63 43 of via mail naar info@mamasforafrica.be.