ARCHIEF

Bent u op zoek naar oude nieuwsberichten? Doorzoek ons actief.

Mamas for Africa gaat mee op Tournée Généreuse

29/08/2017

Meer en meer mensen kiezen ervoor een stukje van hun nalatenschap toe te wijzen aan een goed doel. Omdat niet altijd duidelijk is wat de voordelen zijn en hoe dit in zijn werk gaat, organiseert Testament.be in september en oktober Tournée Généreuse.

Lees meer...

Vertegenwoordigster van Mamas for Africa in Oost-Congo wordt Vredesvrouw

15/12/2016

Nicole Nuyts, vertegenwoordigster van Mamas for Africa in Oost-Congo, krijgt op 15 december van de Vrouwenraad de eretitel van Vredesvrouw.

Lees meer...

Laat vrouwen vooruitgaan

09/09/2016

'Laat vrouwen vooruitgaan' is de nieuwe slogan van Mamas for Africa. Met deze slogan zet Mamas for Africa haar nieuwe affichecampagne 2016 in. De slogan vat samen wat Mamas for Africa doet, maar het is tegelijkertijd een oproep aan u.

Lees meer...

Kaartjes Actie

Postkaarten voor Oost-Congo

01/04/2016

Stuur een kaartje met uw wensen voor de vrouwen van Oost-Congo. We nemen uw wensen dan mee in onze koffer en zorgen ervoor dat ze op bestemming raken.

Lees meer...

Toenemend seksueel geweld in Burundi plaatst Mamas for Africa voor een nieuwe uitdaging.

04/03/2016

Sinds de Burundese president Nkurunziza zich tegen de wil van een deel van de bevolking voor de derde keer liet herverkiezen, staat het land aan de rand van een burgeroorlog. En net zoals in Oost-Congo dreigen vrouwen en meisjes daar het grootste slachtoffer van te worden.

Lees meer...

Sensibilisering via luisterspelen

05/02/2016

Mamas for Africa zet volop in op sensibilisering. Met luisterspelen bestrijden we het geweld tegen en de uitbuiting van vrouwen in Oost-Congo.

Lees meer...

Baarmoederverzakking en vrouwenrechten

24/01/2016

Mamas for Africa ondersteunt ook vrouwen met complexe gynaecologische problemen zoals een prolaps. Ook hier liggen ongelijke rechten voor vrouwen aan de basis.

Lees meer...

15 Jaar Mamas for Africa

29/09/2015

Op 14 november vertoont Mamas for Africa de documentaire film “Fighting the Silence” in de KBC gebouwen in Leuven. We doen dit naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Mamas for Africa.

Lees meer...

Als zelfs kinderen niet veilig zijn ...

14/09/2015

Thema van onze affichecampagne 2015 is verkrachting en geweld bij jonge kinderen. Het jarenlange conflict in de regio van Oost-Congo heeft verkrachting er zo ‘gewoon’ gemaakt, dat seksueel misbruik er een gigantisch maatschappelijk probleem is geworden. Ook kinderen en jonge meisjes worden niet gespaard.

Lees meer...

"Mama's zijn kwetsbaar", een interview op ROB-tv

04/05/2015

Op 2 en 3 mei zond ROB-tv een interview uit met Sandra Nelles van Mamas for Africa.

Lees meer...

Wereldvrouwenmars 2015

02/03/2015

Voor de verbetering van de positie van de vrouw zijn al grote stappen gezet. Toch worden vrouwenrechten over de hele wereld nog altijd met de voeten getreden. Ook in België. Mamas for Africa is solidair met vrouwen wereldwijd. Op vrijdag 6 maart stappen wij daarom mee met de Wereldvrouwenmars en komen wij op tegen geweld en tegen armoede waarvan vrouwen het slachtoffer zijn.

Lees meer...

Lenny Kravitz steunt Mamas for Africa!

17/12/2014

Vijf muzikale wereldtoppers steunen Music For Life 2014. Ze hebben allemaal een goed doel gekozen uit de lijst van Vlaamse vzw’s, goede doelen die zij belangrijk vinden en willen steunen! Niemand minder dan de Amerikaanse zanger en gitarist Lenny Kravitz heeft Mamas for Africa gekozen als goede doel!

Lees meer...

Dr. Denis Mukwege: “Zolang er nog één vrouw verkracht wordt, zetten wij onze strijd verder!”

16/10/2014

Hij werd reeds genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, overleefde een aanslag op zijn leven en reist de wereld rond om aandacht te vragen voor het wrede lot van vrouwen en meisjes in Oost-Congo. Dr. Denis Mukwege is directeur van het Ziekenhuis van Panzi. Hij specialiseerde zich er in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en bouwde het ziekenhuis uit tot een model in zijn soort in de streek van de Grote Meren (Rwanda, Burundi en Oost-Congo). Al sinds 2010 werkt Mamas for Africa samen met het ziekenhuis en het team van Dr. Mukwege. Een interview.

Lees meer...

Vrouw met een missie

19/09/2014

Op donderdag 18 september zond Libelle-tv een reportage uit over Mamas for Africa. "Vrouw met een missie" heet de uitzending. Het is een unieke gelegenheid om écht te zien wat uw steun aan Mamas for Africa teweegbrengt.

Lees meer...

Doe mee met onze affichecampagne!

05/09/2014

Geef de vrouwen en meisjes van Oost-Congo een stem! Hang de affiche van Mamas for Africa op en toon je buren jouw bezorgdheid!

Lees meer...

Een gesprek met Merry, psychosociale assistente van het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira

12/03/2014

Merry Nagwata Djuma is 44 jaar. Ze is geboren in Uvira, in de provincie Zuid-Kivu op de grens van de Democratische Republiek Congo met Burundi. Naast een heel team van medewerkers dat zich alle dagen inzet voor de opvang van verkrachte vrouwen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira, is Merry de vrouw die zich bezig houdt met de psychosociale begeleiding van deze slachtoffers. Een interview.

Lees meer...

Omdat vrouwen de sleutel voor de toekomst van Afrika zijn!

25/02/2014

Het voorbije jaar werd in Oost-Congo de rebellenbeweging M23 dan wel verdreven door het regeringsleger, de oorlog in de regio is daarmee nog niet ten einde. Laat staan dat het leed voor de Congolese vrouwen hiermee is afgenomen. Naast een dagelijkse strijd tegen armoede, honger en ongelijkheid, hebben vrouwen nog altijd te lijden onder het aanhoudende geweld door misbruik en verkrachtingen. Mamas for Africa gelooft dat vrouwen de sleutel voor de toekomst van Afrika zijn. Daarom helpt Mamas for Africa deze Afrikaanse vrouwen in hun strijd tegen geweld en uitbuiting. Verplaatsen we ons even naar de Congolese brousse anno 2013. Een terugblik.

Lees meer...

Steeds meer jonge kinderen opgevangen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa

12/11/2013

De afgelopen 2 maanden werden er in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira 5 slachtoffertjes van seksueel geweld opgevangen. Jonge kinderen, tussen 2 en 8 jaar. Meestal meisjes. Het verkrachten van kinderen is in opmars in deze streek van Oost-Congo. Jarenlange conflicten leiden ertoe dat verkrachting vandaag meer en meer een algemeen probleem is. De daders zijn niet langer alleen militairen. Verkrachting is zo stilaan iets geworden wat “geoorloofd” is.

Lees meer...

Wie kiest Mamas for Africa als goede doel voor Music for Life 2013!

03/10/2013

"Voor welke Vlaamse vzw ga jij een actie organiseren? Dit jaar kies jij zelf je goede doel voor Music for Life." Met die oproep hebben Studio Brussel en de Koning Boudewijnstichting de editie van Music for Life 2013 op gang gebracht. Onder de noemer "De warmste week" zal het populaire radioprogramma dit jaar uitzenden vanuit het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. De solidariteitsactie vindt plaats van 17 tot en met 24 december.

Lees meer...

Kropgezwel, een geneesbare ziekte

03/10/2013

Honderden vrouwen in de Kivu-streek lijden aan een afzichtelijk kropgezwel. Nochtans is deze ziekte te voorkomen en blijvend te genezen. Alleen ontbreken daarvoor de nodige kennis en middelen. Met jouw steun laat Mamas for Africa daarom jaarlijks 150 vrouwen opereren van een kropgezwel.

Lees meer...

Doe mee met onze affichecampagne!

10/09/2013

Geef de vrouwen en meisjes van Oost-Congo een stem! Help mee onze affiche te verspreiden in jouw buurt en maak kans op een prijs.

Lees meer...

Idjwi, het vergeten eiland...

09/09/2013

Idjwi, 310 km2 vrede in het hart van het Kivumeer. Een eiland op amper 2 uren varen van Bukavu. Als er vrede heerst op deze lap grond die oprijst uit het water, dan is die het gevolg van de isolatie en het lijden van zijn door iedereen vergeten bewoners. De ontwikkelingshelpers – alomtegenwoordig in Oost-Congo – keren dit gebied de rug toe. Idjwi behoort tot de categorie “buiten de interventiezone”. Maar wie hoort de noodkreet van Idjwi?

Lees meer...

Vrouwen op weg naar de markt worden systematisch verkracht

08/05/2013

Met 10 zijn ze, de vrouwen die gisteravond aankwamen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu. Eén dag eerder werden zij brutaal verkracht door een groep van 26 gewapende mannen in uniform. Zij kwamen van de wekelijkse markt in de streek van Walungu, zo'n 65 km van Bukavu. Het werk van bendes die systematisch hun slag lijken te slaan.

Lees meer...

Voorzitster Mamas for Africa erkend als één van 30 sterke vrouwen die de wereld veranderden

11/03/2013

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart schreef het magazine Knack een artikel: "30 sterke vrouwen die de wereld veranderden". Een hele eer dat onze voorzitster Hilde Mattelaer hierin wordt vermeld als één van deze vrouwen!

Lees meer...

"Is een kindsoldaat een slachtoffer dan wel een barbaar?"

11/02/2013

Pakkend en ontroerend... Ook onze tweede voorstelling van "Le bruit des os qui craquent" van afgelopen zondag laat niemand onberoerd.

Lees meer...

Le bruit des os qui craquent

06/02/2013

Nu zondag 10 februari organiseert Mamas for Africa voor het tweede weekend op rij de theatervoorstelling “Le bruit des os qui craquent". Hiermee zetten we het wrede lot van vrouwen en meisjes in Oost-Congo in de kijker. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek over achtergronden en oplossingen.

Lees meer...

"Congo is als een juwelenkistje onder de blote hemel"

04/02/2013

Zondagnamiddag ging onze eerste voorstelling van "Le bruit des os qui craquent" door. Een sterk toneelstuk. Aangrijpend. Onder de gasten ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Lees meer...

Minister Reynders krijgt het woord in debat over verkrachte vrouwen in Oost-Congo

31/01/2013

Naar aanleiding van het theaterstuk “Le bruit des os qui craquent" in het Brusselse Théâtre de Poche geven wij op zondag 3 februari het woord aan Minister van Buitenlandse Zaken Reynders om het standpunt en de acties van België in deze problematiek uit te leggen.

Lees meer...

Vergeten vrouwen van Oost-Congo

07/01/2013

De Oubliées du Monde. Tientallen vrouwen in Oost-Congo zitten opgesloten in de gevangenis. Soms terecht, dikwijls echter zonder reden. Altijd aan hun lot overgelaten. Mamas for Africa helpt deze vergeten vrouwen, de Oubliées du Monde.

Lees meer...

Op de planken met beklijvend theater

19/12/2012

Een Congolees-Rwandees theatergezelschap brengt het ontluisterende verhaal over twee meisjes kindsoldaten. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek over achtergronden en oplossingen.

Lees meer...

Verkozen tot "Vredesvrouw 2012"

11/12/2012

Voorzitster Hilde Mattelaer werd door de Vlaamse vrouwenorganisaties verkozen tot "Vredesvrouw 2012" voor haar jarenlange inzet voor Mamas for Africa.

Lees meer...

Crisis in Oost-Congo verhindert operaties kropgezwellen

25/11/2012

Omwille van veiligheidsredenen werd het team van Artsen zonder Vakantie zopas geëvacueerd van het eiland Idjwi, gelegen in het Kivumeer ten Noorden van Bukavu. Hierdoor werden verschillende vrouwen met een kropgezwel niet geopereerd.

Lees meer...