Alice, 16 jaar en slachtoffer van verkrachting

Als je haar zo ziet staan, merk je er haast niets van. Alice (16) kijkt neutraal in de lens van de camera. Ze ziet er elegant uit met haar roze blouse. Maar kijk eens wat beter. Wat zie je in haar blik? Gelatenheid. Stil verdriet. Alleszins geen uitbundige vreugde.

Dat kan ook niet. Want op dit ogenblik staat Alice moederziel alleen in de wereld. Haar familie wil niets meer met haar te maken hebben. Haar vader wees haar de deur en haar moeder … zij durft Alice niet meer aan te kijken.

Wat is haar misdaad? Op een schijnbaar zorgeloze ochtend werd Alice onverhoeds overvallen door vijf mannen. Ze namen haar mee in het woud, verkrachtten haar en lieten haar achter met een kindje in haar buik … Een grotere schande bestaat niet in Oost-Congo

 

“Ik ben Alice, 16 jaar. In oktober werd ik door vijf bandieten verkracht in een bos. Mijn vader en moeder wilden niets meer met mij te maken hebben.

Ik werd naar een tante gestuurd. Om mijn familie de schande te besparen. Maar toen bleek dat ik zwanger was, moest ik daar ook vertrekken. Ik wist niet meer waar naartoe.

Ik kwam bij Mamas for Africa terecht. Daar kreeg ik eindelijk hulp. Ze zorgen goed voor mij en de baby die ik in mij draag. Ik hoop dat het leven ooit weer beter wordt.”

 

Onze verpleegsters en psychologen bieden Alice alle steun. We helpen haar in haar verwerkingsproces, en bekijken samen wat we nog meer kunnen doen. Haar persoonlijke ervaring en herstel staan centraal.

Ondertussen hebben we ook gesprekken aangeknoopt met de familie en omgeving. Het is zo belangrijk dat zij Alice steunen na wat haar is overkomen!

 

Is Alice alleen op de wereld? Of schenk jij haar hoop voor de toekomst?