Kaartjes Actie

Postkaarten voor Oost-Congo

01/04/2016

Stuur een kaartje met uw wensen voor de vrouwen van Oost-Congo. We nemen uw wensen dan mee in onze koffer en zorgen ervoor dat ze op bestemming raken.

Lees meer...

Toenemend seksueel geweld in Burundi plaatst Mamas for Africa voor een nieuwe uitdaging.

04/03/2016

Sinds de Burundese president Nkurunziza zich tegen de wil van een deel van de bevolking voor de derde keer liet herverkiezen, staat het land aan de rand van een burgeroorlog. En net zoals in Oost-Congo dreigen vrouwen en meisjes daar het grootste slachtoffer van te worden.

Lees meer...

Sensibilisering via luisterspelen

05/02/2016

Mamas for Africa zet volop in op sensibilisering. Met luisterspelen bestrijden we het geweld tegen en de uitbuiting van vrouwen in Oost-Congo.

Lees meer...

Op de koffie bij mama Nicole

06/05/2016

Op zaterdag 4 juni organiseren wij een praatnamiddag met Mama Nicole in de lokalen van Mamas for Africa te Leuven. Het is een gelegenheid om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Of gewoon om meer te weten te komen over het werk van Mamas for Africa achter de schermen.

Lees meer...

Actie Moederdag 8 mei 2016

Actie Moederdag 8 mei 2016

04/05/2016

Laat je verrassen bij één van de Leuvense bakkers

Lees meer...

Baarmoederverzakking en vrouwenrechten

24/01/2016

Mamas for Africa ondersteunt ook vrouwen met complexe gynaecologische problemen zoals een prolaps. Ook hier liggen ongelijke rechten voor vrouwen aan de basis.

Lees meer...

Dankjewel Cirkus in Beweging!

22/12/2015

Van 12 tot 18 december organiseerde Cirkus in Beweging uit Leuven de Warmste Circusweek ten voordele van Mamas for Africa in het kader van Music for Life 2015. De sponsoractie van de jongeren en de circusbar brachten samen € 7.615 op. Mamas for Africa is héél blij. Onze welgemeende dank aan iedereen!

Lees meer...

"L'homme qui répare les femmes"

23/03/2016

Op maandag 14 maart speelt het Afrika Filmfestival de documentaire film ‘L’homme qui répare les femmes' in de Kinepolis te Leuven. De film vertelt het verhaal van dr. Mukwege die, sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 1994, al duizenden vrouwen heeft geopereerd die het slachtoffer zijn van extreem seksueel geweld. Als u reserveert via Mamas for Africa betaalt u € 4,-. Aan de kassa betaalt u € 7,5. Reservatie? Telefonisch op 016/20 63 43 of via mail naar info@mamasforafrica.be Meer info: www.afrikafilmfestival.be

Lees meer...

15 Jaar Mamas for Africa

29/09/2015

Op 14 november vertoont Mamas for Africa de documentaire film “Fighting the Silence” in de KBC gebouwen in Leuven. We doen dit naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Mamas for Africa.

Lees meer...

Als zelfs kinderen niet veilig zijn ...

14/09/2015

Thema van onze affichecampagne 2015 is verkrachting en geweld bij jonge kinderen. Het jarenlange conflict in de regio van Oost-Congo heeft verkrachting er zo ‘gewoon’ gemaakt, dat seksueel misbruik er een gigantisch maatschappelijk probleem is geworden. Ook kinderen en jonge meisjes worden niet gespaard.

Lees meer...

Jaarverslag: een overzicht van onze werking en resultaten in 2014

15/07/2015

Mamas for Africa maakt elk jaar een jaarverslag op. Hierin leggen we uit hoe we onze giften het afgelopen jaar besteed hebben, en geven we details over onze activiteiten.

Lees meer...

Succesvolle eerste actiedag

14/12/2015

De eerste actiedag van de Warmste Circusweek ten voordele van 'Mamas for Africa' is zeer positief afgerond: - de bar bracht €732 op - de sponsoracties door de 4 groepen Circomotoriek en de 3 Circuszolders waren goed voor €1.192. Zaterdag 12/12 werd er dus €1.924 ingezameld! Van een goede start gesproken!

Lees meer...

De Warmste Circusweek - doe je mee?

03/12/2015

Van 12 tot 18 december organiseert Cirkus in Beweging de Warmste Circusweek ten voordele van ‘Mamas for Africa’ in het kader van Music for Life.

Lees meer...

"Mama's zijn kwetsbaar", een interview op ROB-tv

04/05/2015

Op 2 en 3 mei zond ROB-tv een interview uit met Sandra Nelles van Mamas for Africa.

Lees meer...

Wereldvrouwenmars 2015

02/03/2015

Voor de verbetering van de positie van de vrouw zijn al grote stappen gezet. Toch worden vrouwenrechten over de hele wereld nog altijd met de voeten getreden. Ook in België. Mamas for Africa is solidair met vrouwen wereldwijd. Op vrijdag 6 maart stappen wij daarom mee met de Wereldvrouwenmars en komen wij op tegen geweld en tegen armoede waarvan vrouwen het slachtoffer zijn.

Lees meer...

Lenny Kravitz steunt Mamas for Africa!

17/12/2014

Vijf muzikale wereldtoppers steunen Music For Life 2014. Ze hebben allemaal een goed doel gekozen uit de lijst van Vlaamse vzw’s, goede doelen die zij belangrijk vinden en willen steunen! Niemand minder dan de Amerikaanse zanger en gitarist Lenny Kravitz heeft Mamas for Africa gekozen als goede doel!

Lees meer...

Dr. Denis Mukwege: “Zolang er nog één vrouw verkracht wordt, zetten wij onze strijd verder!”

16/10/2014

Hij werd reeds genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, overleefde een aanslag op zijn leven en reist de wereld rond om aandacht te vragen voor het wrede lot van vrouwen en meisjes in Oost-Congo. Dr. Denis Mukwege is directeur van het Ziekenhuis van Panzi. Hij specialiseerde zich er in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en bouwde het ziekenhuis uit tot een model in zijn soort in de streek van de Grote Meren (Rwanda, Burundi en Oost-Congo). Al sinds 2010 werkt Mamas for Africa samen met het ziekenhuis en het team van Dr. Mukwege. Een interview.

Lees meer...

Vrouw met een missie

19/09/2014

Op donderdag 18 september zond Libelle-tv een reportage uit over Mamas for Africa. "Vrouw met een missie" heet de uitzending. Het is een unieke gelegenheid om écht te zien wat uw steun aan Mamas for Africa teweegbrengt.

Lees meer...

Doe mee met onze affichecampagne!

05/09/2014

Geef de vrouwen en meisjes van Oost-Congo een stem! Hang de affiche van Mamas for Africa op en toon je buren jouw bezorgdheid!

Lees meer...

Een gesprek met Merry, psychosociale assistente van het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira

12/03/2014

Merry Nagwata Djuma is 44 jaar. Ze is geboren in Uvira, in de provincie Zuid-Kivu op de grens van de Democratische Republiek Congo met Burundi. Naast een heel team van medewerkers dat zich alle dagen inzet voor de opvang van verkrachte vrouwen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira, is Merry de vrouw die zich bezig houdt met de psychosociale begeleiding van deze slachtoffers. Een interview.

Lees meer...

Omdat vrouwen de sleutel voor de toekomst van Afrika zijn!

25/02/2014

Het voorbije jaar werd in Oost-Congo de rebellenbeweging M23 dan wel verdreven door het regeringsleger, de oorlog in de regio is daarmee nog niet ten einde. Laat staan dat het leed voor de Congolese vrouwen hiermee is afgenomen. Naast een dagelijkse strijd tegen armoede, honger en ongelijkheid, hebben vrouwen nog altijd te lijden onder het aanhoudende geweld door misbruik en verkrachtingen. Mamas for Africa gelooft dat vrouwen de sleutel voor de toekomst van Afrika zijn. Daarom helpt Mamas for Africa deze Afrikaanse vrouwen in hun strijd tegen geweld en uitbuiting. Verplaatsen we ons even naar de Congolese brousse anno 2013. Een terugblik.

Lees meer...

Bezoek onze stand in Wijnegem Shoppingcenter!

26/11/2013

Van 9 tot en met 15 december staat Mamas for Africa in het Shoppingcenter van Wijnegem. In de aanloop naar Kerstmis verkopen enthousiaste vrijwilligers er producten ten voordele van Mamas for Africa.

Lees meer...

Steeds meer jonge kinderen opgevangen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa

12/11/2013

De afgelopen 2 maanden werden er in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Uvira 5 slachtoffertjes van seksueel geweld opgevangen. Jonge kinderen, tussen 2 en 8 jaar. Meestal meisjes. Het verkrachten van kinderen is in opmars in deze streek van Oost-Congo. Jarenlange conflicten leiden ertoe dat verkrachting vandaag meer en meer een algemeen probleem is. De daders zijn niet langer alleen militairen. Verkrachting is zo stilaan iets geworden wat “geoorloofd” is.

Lees meer...

Wie kiest Mamas for Africa als goede doel voor Music for Life 2013!

03/10/2013

"Voor welke Vlaamse vzw ga jij een actie organiseren? Dit jaar kies jij zelf je goede doel voor Music for Life." Met die oproep hebben Studio Brussel en de Koning Boudewijnstichting de editie van Music for Life 2013 op gang gebracht. Onder de noemer "De warmste week" zal het populaire radioprogramma dit jaar uitzenden vanuit het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. De solidariteitsactie vindt plaats van 17 tot en met 24 december.

Lees meer...

Kropgezwel, een geneesbare ziekte

03/10/2013

Honderden vrouwen in de Kivu-streek lijden aan een afzichtelijk kropgezwel. Nochtans is deze ziekte te voorkomen en blijvend te genezen. Alleen ontbreken daarvoor de nodige kennis en middelen. Met jouw steun laat Mamas for Africa daarom jaarlijks 150 vrouwen opereren van een kropgezwel.

Lees meer...

Doe mee met onze affichecampagne!

10/09/2013

Geef de vrouwen en meisjes van Oost-Congo een stem! Help mee onze affiche te verspreiden in jouw buurt en maak kans op een prijs.

Lees meer...

Idjwi, het vergeten eiland...

09/09/2013

Idjwi, 310 km2 vrede in het hart van het Kivumeer. Een eiland op amper 2 uren varen van Bukavu. Als er vrede heerst op deze lap grond die oprijst uit het water, dan is die het gevolg van de isolatie en het lijden van zijn door iedereen vergeten bewoners. De ontwikkelingshelpers – alomtegenwoordig in Oost-Congo – keren dit gebied de rug toe. Idjwi behoort tot de categorie “buiten de interventiezone”. Maar wie hoort de noodkreet van Idjwi?

Lees meer...

Vrouwen op weg naar de markt worden systematisch verkracht

08/05/2013

Met 10 zijn ze, de vrouwen die gisteravond aankwamen in het Maison de la Femme van Mamas for Africa in Bukavu. Eén dag eerder werden zij brutaal verkracht door een groep van 26 gewapende mannen in uniform. Zij kwamen van de wekelijkse markt in de streek van Walungu, zo'n 65 km van Bukavu. Het werk van bendes die systematisch hun slag lijken te slaan.

Lees meer...

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief!

08/04/2013

Mamas for Africa verstuurt deze maand april voor de eerste keer een digitale nieuwsbrief. Blijf je graag op de hoogte van wat er leeft en beweegt bij onze mama's in België en in Afrika, nieuws van onze projecten...? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwbrief onderaan op onze website!

Lees meer...

Voorzitster Mamas for Africa erkend als één van 30 sterke vrouwen die de wereld veranderden

11/03/2013

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart schreef het magazine Knack een artikel: "30 sterke vrouwen die de wereld veranderden". Een hele eer dat onze voorzitster Hilde Mattelaer hierin wordt vermeld als één van deze vrouwen!

Lees meer...

"Is een kindsoldaat een slachtoffer dan wel een barbaar?"

11/02/2013

Pakkend en ontroerend... Ook onze tweede voorstelling van "Le bruit des os qui craquent" van afgelopen zondag laat niemand onberoerd.

Lees meer...

Le bruit des os qui craquent

06/02/2013

Nu zondag 10 februari organiseert Mamas for Africa voor het tweede weekend op rij de theatervoorstelling “Le bruit des os qui craquent". Hiermee zetten we het wrede lot van vrouwen en meisjes in Oost-Congo in de kijker. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek over achtergronden en oplossingen.

Lees meer...

"Congo is als een juwelenkistje onder de blote hemel"

04/02/2013

Zondagnamiddag ging onze eerste voorstelling van "Le bruit des os qui craquent" door. Een sterk toneelstuk. Aangrijpend. Onder de gasten ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Lees meer...

Minister Reynders krijgt het woord in debat over verkrachte vrouwen in Oost-Congo

31/01/2013

Naar aanleiding van het theaterstuk “Le bruit des os qui craquent" in het Brusselse Théâtre de Poche geven wij op zondag 3 februari het woord aan Minister van Buitenlandse Zaken Reynders om het standpunt en de acties van België in deze problematiek uit te leggen.

Lees meer...

Vergeten vrouwen van Oost-Congo

07/01/2013

De Oubliées du Monde. Tientallen vrouwen in Oost-Congo zitten opgesloten in de gevangenis. Soms terecht, dikwijls echter zonder reden. Altijd aan hun lot overgelaten. Mamas for Africa helpt deze vergeten vrouwen, de Oubliées du Monde.

Lees meer...

Op de planken met beklijvend theater

19/12/2012

Een Congolees-Rwandees theatergezelschap brengt het ontluisterende verhaal over twee meisjes kindsoldaten. Na de voorstelling modereert VRT-journalist Peter Verlinden een panelgesprek over achtergronden en oplossingen.

Lees meer...

Verkozen tot "Vredesvrouw 2012"

11/12/2012

Voorzitster Hilde Mattelaer werd door de Vlaamse vrouwenorganisaties verkozen tot "Vredesvrouw 2012" voor haar jarenlange inzet voor Mamas for Africa.

Lees meer...

Crisis in Oost-Congo verhindert operaties kropgezwellen

25/11/2012

Omwille van veiligheidsredenen werd het team van Artsen zonder Vakantie zopas geëvacueerd van het eiland Idjwi, gelegen in het Kivumeer ten Noorden van Bukavu. Hierdoor werden verschillende vrouwen met een kropgezwel niet geopereerd.

Lees meer...

Nieuwe terreinwagen voor Mamas for Africa

21/11/2012

Met de steun van een gulle sponsor kocht Mamas for Africa in Congo een nieuwe terreinwagen. Eindelijk zijn we terug mobiel, nadat de vorige auto het had begeven. Met de jeep door de brousse.

Lees meer...